2018-04-26 OWOCE MORZA BRAK MIEJSC! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • OWOCE MORZA

    Krewetki, mule, ośmiorniczki, przegrzebki, kalmary… Wykwintne, eleganckie i coraz częściej goszczące już nie tylko na restauracyjnych stołach, ale także w domowym menu. Od kucharza wymagają niemałej dozy wiedzy, kunsztu i wyczucia, ale odpowiednio potraktowane odwdzięczą się nieziemskim smakiem i wyjątkową urodą na talerzu.

     

    W trakcie szkolenia uczestnicy zapoznają się z najważniejszymi gatunkami owoców morza, ich charakterystyką, rolą w kuchni oraz zasadami łączenia ich z innymi składnikami. Nie zabraknie również informacji o świadomej konsumpcji w kontekście ginących gatunków, a także dyskusji na temat współczesnych trendów kulinarnych z owocami morza w roli głównej. W części praktycznej kursanci przygotują 5 niebanalnych dań z różnych stron świata, na podstawie których opanują techniki obróbki poszczególnych gatunków owoców morza.

     

    Przewodnikiem po kulinarnych skarbach mórz i oceanów będzie Tom Ekler – charyzmatyczny, uwielbiany przez kursantów specjalista kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Na swoim koncie posiada dyplomy University of West London oraz Thames Valley University, a także 17 lat doświadczenia w kuchniach renomowanych restauracji w Polsce i Anglii. Jego kursy to mariaż profesjonalizmu, wiedzy oraz wyszukanych pomysłów na dania.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 26 kwietnia 2018 r., czwartek, godz 18:30
    CZAS TRWANIA 3-4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Argentyńskie ceviche z krewetek i avocado + croutony
      Przegrzebki z chrupiącą pancettą, maślanym puree z pasternaka i musem z kaszanki
      Andaluzyjskie baby kalmary grillowane w czosnku, chilli i natce podane w sosie z sherry
      Tom Kha Talay – tajska zupa na mleku kokosowym z owocami morza
      Ręcznie robiony sorbet cytrynowy z kandyzowanyną skórką cytryny i wiórkami czekoladowymi
    • Cena:
      • 270,00 PLN