2018-04-10 PASTA ITALIANA: WSZYSTKO O MAKARONACH! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • PASTA ITALIANA: WSZYSTKO O MAKARONACH!

    Długie wstążki, sprężyste rurki lub maleńkie muszelki. Nadziane smakowitym farszem lub uformowane na kształt kluseczek. Podane z aromatycznym sosem, zapiekane, wzbogacające esencjonalny bulion lub dopełniające orzeźwiającą sałatkę. Pasta Italiana to wymarzone szkolenie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez dumy włoskiej kuchni – makaronu!

     

    Przewodniczką po świecie włoskiej pasty będzie uwielbiana przez kursantów Ania Kalaji – iberystka i miłośniczka oraz specjalistka kuchni śródziemnomorskich. Podróżuje, pisze, tłumaczy i nie ustaje w odkrywaniu nowych kulinarnych lądów. Każde danie wychodzące spod jej ręki to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.

     

    Kurs otworzy część teoretyczna, która wprowadzi uczestników w radosny klimat Italii oraz wyposaży w niezbędną w dalszej pracy wiedzę. W trakcie szkolenia kursanci przygotują przy wsparciu trenerki cztery dania na bazie różnego rodzaju makaronów. Nauczą się wyrabiać idealne ciasto na domową pastę, aby następnie własnoręcznie stworzyć tagliatelle oraz pierożki tortelli z mięsnym nadzieniem. Poznają także sekret przygotowania klasycznych sosów, będących punktem wyjścia do dalszych smakowych poszukiwań.

     

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 10 kwietnia 2018 r., wtorek, godz. 18.30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Insalata di pasta con avocado e lime – sałatka z makaronowych muszelek z awokado i tuńczykiem, o delikatnym aromacie limonki
    • Tortelli in brodo – delikatny rosół mięsny z domowymi pierożkami nadziewanymi mięsem, szynką parmeńską i parmezanem
    • Cannelloni alla bolognese – zapiekane rurki makaronowe nadziewane oryginalnym sosem pomidorowo-mięsnym z beszamelem
    • Tagliatelle alla boscaiolia – świeże wstążki makaronowe z kremowym sosem grzybowym z boczkiem i świeżymi ziołami
    • Cena:
      • 220,00 PLN