2018-04-14 WINO I JEDZENIE - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WINO I JEDZENIE

    Elegancki, wykwintny, a zarazem pyszny kurs dobierania trunków do potraw.

    Nawet najdoskonalsze danie nietrudno zepsuć, podając do niego nieodpowiednie wino. I odwrotnie – dobrze dobrane wino potrafi podbić smaki, znacznie uwydatnić charakter potrawy oraz uświetnić całość kulinarnego doświadczenia.

     

    W drogę do osiągnięcia tego drugiego efektu kursantów zabierze doświadczony gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

     

    Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat wina i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winogron oraz specyfikę głównych ośrodków produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przez ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

     

    Odpowiedzi na te oraz inne pytania, które pojawią się w trakcie szkolenia, pozwolą świadomie podejść do parowania trunków z menu i zaskoczyć gości przy wspólnym stole! W części praktycznej uczestnicy będą mieli okazję zweryfikować zdobytą wiedzę. Przygotują menu degustacyjne złożone z pięciu wyszukanych dań, do których podane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina.

     

    Uwaga! Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 14 kwietnia 2018 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • –    Tapenada i ailoli na croutonach + oliwki, orzeszki, warzywne antipasti – Fino sherry
    • –    Ostrygi i sos mignonette (w programie otwieranie ostryg) – Wytrawne Prosecco
    • –    Krewetki z patelni w chilli, czosnku, imbirze i kolendrze – Gewurztraminer z francuskiej Alzacji
    • –    Lekko krwisty rostbef z pieca w tymianku i oliwie truflowej z sosem z zielonego pieprzu i sałatą z vinaigrette- Luccarelli Primitivo Puglia, Włochy
    • –    Lody domowe z balsamico i blanszowanymi orzechami włoskimi podane z karmelizowanymi winogronami – Słodki Mucadet
    • –    Deska serów europejskich z dodatkami – Porto Passadouro Tawny Reserva, Portugalia
    • Cena:
      • 320,00 PLN