2018-02-22 KURS KUCHNI INDYJSKIEJ ZWOLNIŁO SIĘ 1 MIEJSCE! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI INDYJSKIEJ

    Niezastąpiony ryż basmati, mnóstwo odmian soczewicy, szlachetne masło ghee i dziesiątki rodzajów przypraw. To właśnie dzięki sztuce doprawiania jedzenia, którą Hindusi opanowali do perfekcji, paleta pozornie prostych składników daje nieograniczone możliwości w kuchni. Kulturowy tygiel jest tu gwarancją kulinarnego bogactwa – od łagodnej i pozostającej pod silnym wpływem islamu kuchni północy kraju, przez kosmopolityczny Bombaj, po pikantną, w dużej mierze wegetariańską kuchnię południa, gdzie potrawy spożywane są tradycyjnie prawą ręką, wedle zasad hinduizmu.

    Warsztaty kuchni indyjskiej to szalony rajd przez smaki, kolory i aromaty rodem z indyjskich ulic i domów. To naturalne środowisko pełnego uroku i charyzmy, wychowanego w Punjabie Tapindera Sharmy. Do Polski Tapi przyjechał ponad 20 lat temu i nie znalazł niestety odpowiednio wyrazistych dań w miejscowych restauracjach. Postanowił zatem otworzyć własną. Dziś do Ganesha można udać się w Warszawie, Łodzi oraz Krakowie – a jeszcze lepiej przyjść na kurs kulinarny z Tapim i zacząć samemu wyczarowywać indyjskie potrawy na restauracyjnym poziomie!

    W przezabawnej atmosferze Tapi opowie o swojej rodzimej kulturze i zwyczajach kulinarnych, a także przybliży charakterystykę produktów specyficznych dla kuchni indyjskiej. Następnie kursanci pod czujnym okiem trenera nauczą się przygotowywać oryginalne indyjskie menu, a całość szkolenia zwieńczy wspólna degustacja. Miłośnicy Półwyspu Indyjskiego będą zachwyceni, debiutanci zaś wrócą do domu z nową pasją i naręczem kolendry!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 22 lutego 2018 r., czwartek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
      • Omlet indyjski
      • Bread Pakora + Dhania Chutney (sos ze świeżej kolendry)
      • Gotowanie ryżu basmati (z finalnym przyrządzeniem Jerra Basmati)
      • Punjabi Chole – tradycyjne danie punjabskie z cieciorki
      • Dal Tadka – potrawka z żółtej soczewicy
      • Mango lassi – napój jogurtowy z mango
    • Cena:
      • 220,00 PLN