2018-01-27 Kurs sushi I i II stopnia (2-dniowy) BRAK MIEJSC! zapisy na listę rezerwową - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KOMPLEKSOWY KURS SUSHI

    Lekcje gotowania - sushiSushi jest potrawą, którą zdecydowanie możemy zaliczyć do jednej z najbardziej popularnych na świecie. Nasi trenerzy od lat uczą jej przygotowywania zarówno amatorów, jak i profesjonalistów w Polsce. Jeśli i Wy należycie do dumnego grona miłośników sushi, zapraszamy serdecznie na kurs, który wprowadzi Was w tajniki jego przyrządzania na oryginalny, japoński sposób.Mogłoby się wydawać, że każdy, kto posiada zdolności manualne może samodzielnie nauczyć się przygotowania sushi w domu, korzystając jedynie z ogólnodostępnych przepisów.

    Kuchnia japońska jednak rządzi się swoimi prawami, i kto miał okazję spotkać zaczerpnąć choć minimum wiedzy na jej temat, wie doskonale, że prawdziwy Sushi Master uczy się zawodu wiele, wiele lat – zawsze korzystając z wiedzy mistrz.Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania.W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy algami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji.

     

    CZĘŚĆ I (27.01.2018 – SOBOTA)

     

    Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w 10-16 osobowej grupie, nauczycie się w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując samodzielnie półprodukty – ryż, tamago, łososia oraz futomaki, uramaki i nigiri sushi.

     

    CZĘŚĆ II (28.01.2018 – NIEDZIELA)

     

    Podczas warsztatów sushi II poznacie drugi stopień wtajemniczenia, czyli wszystko to, co każdy sushi maniak musi wiedzieć! Mniej znane, oryginalne formy, niebanalne składniki i dodatki. Nasi sushimasterzy zaprezentują Wam prawdziwe małe dzieła sztuki na talerzu. Zapoznacie się również z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą, słodkim sosem ajtsuke czy sushi na ciepło.

    Zapraszamy do lektury recenzji naszego szkolenia na blogu chillibite.pl.
    Kursy poprowadzą sushimasterzy – Gaweł Stefanowicz oraz Paweł Krysiak.
    UWAGA! Szkolenie odbędzie się w nowej siedzibie przy ul. Postępu 5!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 27-28 stycznia 2018 r., sobota-niedziela, godz. 11:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Sobota:

     

    • Historia, istota i rodzaje sushi
    • Omówienie podstawowych surowców potrzebnych do przygotowania sushi
    • Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
    • Trening praktyczny dla uczestników kursu – samodzielne przygotowywanie podstawowych form sushi

     

    Niedziela:

    Część praktyczna:Formy Sushi:

     

     

    • Tempura sake yaki – Bardzo lubiana w Polsce forma sushi podawana na ciepło. Futo maki z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, całe panierowane w panko, smażone na złoto
    • Ura Maki ebi tempura – Ciekawa forma z krewetką smażoną w tempurze, Shichimi togarashi czyli japońską przyprawą siedmiu smaków oraz majonezem
    • Fukusa sushi – Bardzo stara, japońska forma w kształcie sakiewki z naleśnika tamago, nadziewana tykwą kanpio, czarnym sezamem oraz grzybami shitake duszonymi w słodkim sosie ajitsuke
    • Gunkan sushi – czyli okręt wojenny. Ciekawe połączenie nigiri sushi z maki sushi, formowane w kształt małych łódeczek, nadziewane ikrą z latającej ryby tobiko oraz pastą z tuńczyka
    • Temaki – jak głosi legenda, sushi wymyślone specjalnie dla japońskiej mafii Yakuzy. Sushi w formie rożków, które można swobodnie jeść jednocześnie grając w pokera
    • Inari – Klasyczna ekskluzywna pozycja. Sushi w postaci smażonej kieszonki tofu nadziewanej ryżem z różnymi dodatkami. W Japonii Inari sushi podaje się na deser jako ukoronowanie posiłkuKuchnia Gorąca:

     

    • Tempura – Trzecie obok sushi i makaronu soba najważniejsze japońskie danie. Podczas kursu nauczymy Was tajników przygotowywania ciasta na tempurę, sposobów jej smażenia i podawania
    • Technika ajtsuke – Niezwykle ciekawa technika duszenia produktów w sosie robionym na bazie sosu sojowego i słodkiego wina ryżowego. Dzięki tej technice Wasze sushi nabierze nowego ciekawe smaku, wzbogacicie je też o nowe składniki tak jak grzyby, marchewka, korzeń łopianu czy duszony szczypiorek
    • Technika Fry/Katsu – Bardzo popularna w Japonii technika przygotowywania mięs i owoców morza. Dzięki poznaniu jej tajników będziecie umieli przygotować sushi na ciepło oraz zrobić japońskiego… kotleta schabowego
    • Cena:
      • 357,00 PLN