2018-01-19 Wino i jedzenie - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WINO I JEDZENIE

    Najnowszy kurs, podczas którego zdobędziecie umiejętność dobierania win do potraw.
    Tom Ekler, manager, gastronom, dyplomowany specjalista w świecie wina, w sposób praktyczny zaprezentuje Wam sztukę łączenia wina z jedzeniem.
    Jak dobrać trunek do menu? Czym kierować się podczas zakupów czy doboru wina w restauracji?
    Na przykładzie wyselekcjonowanych win i potraw, pokażemy co brać pod uwagę, aby smaki wzajemnie się balansowały i nie przytłaczały, a stanowiły doskonałą całość, którą oczarujecie kulinarnie swoich gości.
    W trakcie szkolenia przejdziecie przez panel teoretyczny, degustację 6 gatunków win, a w części praktycznej samodzielnie otworzycie ostrygi, przygotujecie krewetki i współprzyrządzicie rostbef i deser.
    Prowadzący z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:
    – L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA
    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe
    – Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK
    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK
    – Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK
    Wykształcenie:
    Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London
    Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn
    Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn
    UWAGA! Szkolenie odbędzie się w nowej siedzibie przy ul. Postępu 5!
    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 19 stycznia 2018 r., piątek , godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 3-4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • –    Tapenada i ailoli na croutonach + oliwki, orzeszki, warzywne antipasti – Fino sherry
    • –    Ostrygi i sos mignonette (w programie otwieranie ostryg) – Wytrawne Prosecco
    • –    Krewetki z patelni w chilli, czosnku, imbirze i kolendrze – Gewurztraminer z francuskiej Alzacji
    • –    Lekko krwisty rostbef z pieca w tymianku i oliwie truflowej z sosem z zielonego pieprzu i sałatą z vinaigrette- Luccarelli Primitivo Puglia, Włochy
    • –    Lody domowe z balsamico i blanszowanymi orzechami włoskimi podane z karmelizowanymi winogronami – Słodki Mucadet
    • –    Deska serów europejskich z dodatkami – Porto Passadouro Tawny Reserva, Portugalia
    • Cena:
      • 320,00 PLN