2018-01-16 Kurs kuchni arabskiej - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI ARABSKIEJ

    „My żyjemy po to by jeść, a nie jemy by żyć”
    Zapraszamy serdecznie na kurs kuchni arabskiej – podróż wgłąb niezwykłej kultury kulinarnej krajów świata arabskiego. W rolę waszej trenerki wcieli się Anna Kalaji, trenerka kuchni śródziemnomorskich, żona Syryjczyka, która pod okiem arabskiej rodziny doskonali tajniki tej wyjątkowej kuchni.
    Podczas części teoretycznej wprowadzimy Was w sekrety bliskowschodniej kultury, której poznanie jest niezbędne do zrozumienia tamtejszej kuchni. Opowiemy o najczęściej używanych składnikach, a wśród nich także o takich, o których usłyszycie po raz pierwszy. W trakcie naszego kursu poznacie produkty, techniki gotowania, tradycje kulinarne oraz samodzielnie przyrządzicie najpopularniejsze z arabskich dań.
    UWAGA! Szkolenie odbędzie się w nowej siedzibie przy ul. Postępu 5!
    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań. Jednocześnie tam, gdzie jest to możliwe, uczestnicy wykonują pracę indywidualnie.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 16 styczeń 2018 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Jebrah – roladki z marynowanych liści winogron nadziewane ryżem i wołowiną
    • Hummus – tradycyjna pasta na bazie pasty sezamowej i ciecierzycy podawana z arabskim chlebem
    • Tabbouleh – sałatka z natki pietruszki, kaszy burgul i warzyw
    • Kebbeh – zapiekanka z tatara wołowego z kaszą burgul, aromatycznymi przyprawami i orzechami
    • Falafel – smażone kotleciki z ciecierzycy i aromatycznych przypraw
    • Mamoul – półkruche ciasteczka  w formie mini babeczek z nadzieniem daktylowym
    • Cena:
      • 220,00 PLN