2017-10-21 Kurs kuchni chińskiej - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI CHIŃSKIEJ

    Kolebka kultury kulinarnej, matka 5 smaków, obecna na wszystkich kontynentach – Wielka Kuchnia Chińska. Sprowadzona do barowego jedzenia, miernej jakości, powraca w wielkim stylu i najlepszym wykonaniu.
    Su-chuan mówi, że niezależnie od błędnych ocen kuchni chińskiej, najważniejsze jest to, że Chińczycy szanują jedzenie. Wierzą, że jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie i stąd wywodzi się filozofia jedzenia wg harmonii Yin i Yang. Chińczycy potrafią podzielić jedzenie nie tylko na 5 smaków, ale i na 5 kolorów: zielony, czerwony, żółty, biały i czarny, które odpowiadają 5 „ruchom” – drzewo, ogień, ziemia, złoto i woda, a te dalej pięciu organom ludzkiego ciała i czterem porom roku…
    Chińskie potrawy mają swoje cechy, ich nazewnictwo ma ogromne znaczenie i wszystko w nich ma sens, który odzwierciedla się w nas samych.
    Zapraszamy serdecznie na kurs gotowania z „Natashą” Su-chuan, trenerką rodem z Tajwanu – miejsca łączącego wszystko to co w kuchni chińskiej najlepsze. Natasha zabierze Was w kulinarną podróż po Chinach, prowadząc was ścieżką przez osiem prowincji, różniących się klimatem, położeniem geograficznym, historią i zwyczajami.
    UWAGA! Szkolenie odbędzie się w nowej siedzibie przy ul. Postępu 5!
    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 21 października 2017 r., sobota, godz. 11:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • zupa żeberkowa z lotosem i białą rzodkiewką
    • sałatka z grzybami Mu i kiełkami
    • smażone pierogi z mielonym kurczakiem
    • tofu Mapo – tofu po syczuańsku
    • deser z Hong Kongu – dynia z tapioką w mleku kokosowym
    • Cena:
      • 220,00 PLN