2017-10-21 Kurs cukierniczy II stopnia - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

    Komu dedykowane jest szkolenie?
    Zapraszamy absolwentów Kompleksowego Kursu Cukierniczego Dla Amatorów oraz osoby, które w celach zawodowych lub z pasji pragną poszerzyć swój warsztat cukierniczy. Na kursie pominięte zostaną podstawy cukiernictwa, w związku z czym od uczestników wymagamy podstawowej wiedzy oraz bazowych umiejętności w tym zakresie.
    Jak wygląda część praktyczna szkolenia?
    Uczestnicy pracują najczęściej indywidualnie i realizują wszystkie elementy programu kursu. Może zdarzyć się tak, że niektóre jego elementy powstają w grupach. Jednak każdy uczestnik wychodzi na koniec ze spotkania ze swoim dziełem.
    Jeśli przed rozpoczęciem kursu macie Państwo prośby / oczekiwania w stosunku do programu, bardzo prosimy o kontakt na: info@masala.com.pl
    Gdzie i kiedy odbywa się szkolenie?
    Wszystkie spotkania odbywają się w Składzie Bananów przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
    Grupa liczy minimum 6, a maksimum 14 osób.
    SZKOLENIE I

    LUKIER KRÓLEWSKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 21 października 2017 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE

    Precyzyjnie ozdobione ciasteczka i pierniki to nie lada wyzwanie. Podczas kursu każdy uczestnik wykona swój własny projekt ciasteczek – dowiemy się, które najlepiej nadają się jako baza pod zdobienie. Prowadząca przybliży kursantom specyfikę lukru królewskiego oraz technik jego użycia, a w części praktycznej uczestnicy nauczą się sami go przygotowywać i barwić. Po treningu z wykonywania zdobień na planszy kursanci udekorują wypieki wedle własnego projektu.

    Zajęcia teoretyczne:

    Techniki wypieku ciastek – baza pod lukier (jaki rodzaj ciast będzie najlepszy do takiego wypieku), koszyczki z ciasta, nietypowe kształty w zależności od okazji
    Wszystko o lukrze królewskim – sposoby przygotowania, barwienie
    Techniki pracy z lukrem królewskim (m.in. wet on wet, wet on dry itp.), niezbędne narzędzia
    Projektowanie ciastek, wzorów, zdobienia – przykłady i inspiracje

    Zajęcia praktyczne:

    Przygotowanie – projektowanie ciastek – wykonanie rysunku pomocniczego. Każdy uczestnik przygotuje wybrany przez siebie zestaw projektowanych ciastek, na podstawie którego je potem wykona
    Wypiekanie ciastek według dowolnie wybranego wzoru
    Przygotowanie lukru królewskiego
    Ćwiczenia – praca z lukrem królewskim na planszy z przeróżnymi wzorami – każdy uczestnik pracuje indywidualnie na własnej planszy, by przećwiczyć techniki precyzyjnej pracy z lukrem
    Ozdabianie wcześniej przygotowanych ciastek zgodnie z projektem wykonanym indywidualnie przez uczestnika

    SZKOLENIE II

    MASA PLASTYCZNA

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 22 października 2017 r., niedziela, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Kreatywne ozdoby wykonane z masy plastycznej – precyzyjne obłożenie tortu, figurki i kwiaty. Kompleksowo przybliżymy Wam charakterystykę tego produktu oraz wyszczególnimy niezbędne narzędzia. W części praktycznej każdy z uczestników przygotuje dekoracje na bazie atrapy tortu – w programie wykonywanie różnego rodzaju figurek oraz innych ozdób na bazie masy plastycznej.

    Zajęcia teoretyczne:

    Omówienie masy plastycznej, marcepanu – skład i zastosowanie, barwienie
    Omówienie technik pracy oraz niezbędnych narzędzi
    Zasady modelowania postaci, zwierząt i kwiatów

    Zajęcia praktyczne:

    wykonanie figurek zwierząt i kwiatów oraz technika pokrywania masą plastyczną tortu

    SZKOLENIE III

    KURS 2-DNIOWY: MONOPORCJE, CIASTKA BANKIETOWE, DESERY Z ELEMENTAMI KUCHNI MOLEKULARNEJ

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 4 i 5 listopada 2017 r., sobota i niedziela, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 2 x 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Zachwycające i zaskakujące nie tylko wyglądem, ale również obłędnym smakiem. Monorpocje, desery na talerzu, ciastka bankietowe. Podczas dwudniowego szkolenia poznacie technikę przygotowania różnych wariantów naturalnej polewy lustrzanej oraz jej barwienia. Upieczecie perfekcyjne eklery oraz idealny fondant. Nauczycie się wykorzystywać podstawy kuchni molekularnej w Waszych deserach – przygotujecie m.in. orzechową ziemię, dekoracje z crumielu oraz dowiecie się, jak korzystać z izomaltu.

    Zajęcia teoretyczne:

    Omówienie zasad przygotowania ciastek bankietowych, używanych form, niezbędnych narzędzi, polewy lustrzanej
    Zasady tworzenia monoporcji: baza, składniki, możliwe połączenia – jak stworzyć atrakcyjne kompozycje
    Eklery od A do Z – czyli jak przygotować perfekcyjną eklerkę lub ptysia
    Omówienie zasad pracy z teksturami, narzędzi wykorzystywanych w kuchni molekularnej, nowoczesnych trendów i technik przygotowania ozdób, które mogą uatrakcyjnić deser

    Zajęcia praktyczne:

    Czekoladowy mus z mango z polewą lustrzaną, ekspozycja na biszkopcie jaconda
    Eklery malinowe
    Eklery z kremem kajmakowym
    Czekoladowy fondant z musem porzeczkowym – ekspozycja na ziemi orzechowej, ozdobiony czekoladą, nitkami z izomaltu i jadalnymi kwiatami

    SZKOLENIE IV

    KREMY

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 28 października, sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Zdobienie kremami to jedno z najtrudniejszych zadań cukiernika. Precyzja, spokój, ale również znajomość technik i odpowiednich przyrządów, to droga do sukcesu. Podczas naszego szkolenia przygotujecie klasyczne babeczki cupcake, aby na ich bazie doskonalić sztukę dekoracji. Zapoznacie się z różnymi rodzajami kremów maślanych, ich zastosowaniem oraz sposobami barwienia. Nauczycie się technik zdobienia przy użyciu zróżnicowanych tylek. Tak, aby Wasze desery prezentowały się perfekcyjnie.

    Zajęcia teoretyczne:

    Omówienie kremów maślanych: na bezie szwajcarskiej, Russel, maślany – jak wybrać właściwy krem do ozdabiania, zalety i wady, barwienie
    Omówienie receptur
    Omówienie rodzajów końcówek dekoratorskich i ich zastosowanie

    Zajęcia praktyczne:

    Przygotowanie cupcake do zdobienia
    Wykonanie kremów wraz z ich barwieniem
    Opanowanie wzorów i doskonalenie umiejętności pracy z końcówkami dekoratorskimi (techniki nakładania kremów), zdobienie cupcake’ów

    • Cena:
      • 1275,00 PLN