2017-10-14 Kurs sushi: II stopień - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS SUSHI: II STOPIEŃ

    Lekcje gotowania - sushi

    Podczas naszych warsztatów sushi poznacie drugi stopień wtajemniczenia, czyli wszystko to, co każdy sushi maniak musi wiedzieć! Mniej znane, oryginalne formy, niebanalne składniki i dodatki. Nasi sushimasterzy zaprezentują Wam prawdziwe małe dzieła sztuki na talerzu. Zapoznacie się również z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą, słodkim sosem ajtsuke czy sushi na ciepło.

    Nasze warsztaty w szczególności dedykujemy osobom, które mają doświadczenie w tworzeniu sushi lub uczestniczyły już w naszym szkoleniu podstawowym „Czas Sushi”.

    UWAGA! Szkolenie odbędzie się w nowej siedzibie przy ul. Postępu 5!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 14 października 2017 r., sobota, godz. 11:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
      • Część teoretyczna
    • Część praktyczna:
    • Formy Sushi:
    • Tempura sake yaki – Bardzo lubiana w Polsce forma sushi podawana na ciepło. Futo maki z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, całe panierowane w panko, smażone na złoto
    • Ura Maki ebi tempura – Ciekawa forma z krewetką smażoną w tempurze, Shichimi togarashi czyli japońską przyprawą siedmiu smaków oraz majonezem
    • Fukusa sushi – Bardzo stara, japońska forma w kształcie sakiewki z naleśnika tamago, nadziewana tykwą kanpio, czarnym sezamem oraz grzybami shitake duszonymi w słodkim sosie ajitsuke
    • Gunkan sushi – czyli okręt wojenny. Ciekawe połączenie nigiri sushi z maki sushi, formowane w kształt małych łódeczek, nadziewane ikrą z latającej ryby tobiko oraz pastą z tuńczyka
    • Temaki – jak głosi legenda, sushi wymyślone specjalnie dla japońskiej mafii Yakuzy. Sushi w formie rożków, które można swobodnie jeść jednocześnie grając w pokera
    • Inari – Klasyczna ekskluzywna pozycja. Sushi w postaci smażonej kieszonki tofu nadziewanej ryżem z różnymi dodatkami. W Japonii Inari sushi podaje się na deser jako ukoronowanie posiłku
      Kuchnia Gorąca:
    • Tempura – Trzecie obok sushi i makaronu soba najważniejsze japońskie danie. Podczas kursu nauczymy Was tajników przygotowywania ciasta na tempurę, sposobów jej smażenia i podawania
    • Technika ajtsuke – Niezwykle ciekawa technika duszenia produktów w sosie robionym na bazie sosu sojowego i słodkiego wina ryżowego. Dzięki tej technice Wasze sushi nabierze nowego ciekawe smaku, wzbogacicie je też o nowe składniki tak jak grzyby, marchewka, korzeń łopianu czy duszony szczypiorek
    • Technika Fry/Katsu – Bardzo popularna w Japonii technika przygotowywania mięs i owoców morza. Dzięki poznaniu jej tajników będziecie umieli przygotować sushi na ciepło oraz zrobić japońskiego… kotleta schabowego
    • Cena:
      • 220,00 PLN