2017-09-02 Kompleksowy kurs cukierniczy dla amatorów - nowy program NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KOMPLEKSOWY KURS CUKIERNICZY DLA AMATORÓW

    Zapraszamy serdecznie na kompleksowy kurs cukierniczy w nowej odsłonie!
    Komu dedykowane jest szkolenie?
    Przede wszystkim tym, którzy chcieliby nauczyć się podstawowej sztuki cukiernictwa, jak i tym, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę i doświadczenie. 
    Jak wygląda część praktyczna szkolenia?
    Pracujecie Państwo w 3 osobowych podgrupach i każda z podgrup wykonuje wszystkie pozycje z menu. W szczegółowym programie znajdą Państwo informacje, które z elementów są wykonywane indywidualnie, a które w grupach.
    Jeśli przed rozpoczęciem kursu macie Państwo prośby / oczekiwania w stosunku do programu, bardzo prosimy o kontakt na: info@masala.com.pl
    Gdzie i kiedy odbywa się szkolenie?
    Wszystkie spotkania odbywają się w Składzie Bananów przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
    Grupa liczy minimum 8, a maksimum 14 osób.
    SZKOLENIE I

    CIASTA KRUCHE 

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 2 września 2017 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE

    O narzędziach cukiernika, czyli „co każdy miłośnik słodkiej kuchni mieć pod ręką powinien”. Przedstawimy Wam te znane i mniej znane, lecz nie mniej przydatne przyrządy. Zaraz po zapoznaniu się z niezbędnikiem cukierniczym rozpoczniemy podróż po galerii słodkich smaków. Na pierwszy ogień kruche ciasto oraz serniki, czyli absolutne „must to know” każdego cukiernika. Nauczycie się jak zrobić idealne kruche ciasto, to słodkie i to słone, czym różni się to na ciasteczka, szarlotkę czy na mazurka.

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Krucha tarta cytrynowa wykończona bezą włoską
    • Orzechowa szarlotka z żurawiną
    • Tartaletki na cieście półkruchym z sezonowymi owocami – praca indywidualna
    • Maślane różyczki – zabawa z kształtem i formą ciasta kruchego – praca indywidualna
    SZKOLENIE II

    SERNIKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 3 września 2017 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE Klasyczne, tradycyjne na maśle oraz te lekkie, nowoczesne, na zimno. Serniki to jedne z ulubionych deserów. Podczas naszego szkolenia nauczycie jak się przygotować idealny i prosty jak stół sernik. Dodatkowo przygotujemy całkowicie wegański deser na bazie kaszy jaglanej, który do złudzenia przypomina właśnie sernik!


    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Tradycyjny sernik pieczony z syropem malinowym (sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, a mus pozwala na uzyskanie efektownej ozdoby na jego powierzchni)
    • Pieczony wegański tofurnik z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym
    • Sernik z różą i kardamonem – na zimno
    SZKOLENIE III

    WSZYSTKO O TORTACH


    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 9 września 2017 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE „Nie taki tort straszny jak go malują”, czyli jak przygotować ciasto ucierane i biszkoptowe, jak wykorzystywać barwniki spożywcze, masę marcepanową czy lukry plastyczne i sprawić by Wasze wypieki zachwycały nie tylko smakiem, lecz także niebanalnym wyglądem. Pieczenie tortu od A do Z.


    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    Każdy uczestnik przygotuje swój własny mały torcik. Upiecze biszkopt, przyrządzi krem i ozdobi wedle własnych upodobań.

    SZKOLENIE IV

    SEKRETY UDANYCH DESERÓW


    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 10 września 2017 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE Podczas 4-godzinnego spotkania z Kingą, poznacie sekrety udanych deserów, a w tym: kremów, musów, pianek, mleczek oraz narodowych arcydzieł czyli włoskiej delicji zwanej panna cotta czy francuskiego creme brulee. Dowiecie się jak wyczarować swój własny karmel, stworzyć niebanalne ozdoby z czekolady oraz kunsztowne pralinki. Nauczycie się także jak przyrządzić ciasta bez pieczenia, niczym nie ustępujące tradycyjnym wypiekom. Słowem, wszystkie najskrytsze sekrety cukiernicze, które zawsze chcieliście poznać, a o które baliście się zapytać!


    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Tiramisu tradycyjne i w wersji orientalnej z zieloną herbatą matcha
    • Creme brulee
    • Panna cotta
    • Wegańskie praliny z kaszy jaglanej
    • Eggnog syllabub – deser z XVIII wieku
    • Ozdoby z karmelu i czekolady
    SZKOLENIE V

    BEZY – MAKARONIKI


    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 16 września 2017 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE Czyli perełka Kingi…Podczas naszego szkolenia cukierniczego, będziecie mieli okazję poznać tajniki udanej bezy oraz dowiedzieć się czym różni się ta francuska od włoskiej. Nauczycie się jak wykonać kolorowe makaroniki, tak uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pod okiem mistrzyni cukiernictwa przygotujecie tort bezowy i zobaczycie jak udekorować go profesjonalnymi dodatkami. Dajcie się skusić na 4 godziny dobrej zabawy i profesjonalnej nauki ukoronowanej smakiem iście królewskiej słodyczy!

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Tort Pawlowa o smaku cappucino z kremem kajmakowym
    • Mini beziki – zabawa formą – praca indywidualna
    • Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym – praca indywidualna
    SZKOLENIE VI

    CIASTA DROŻDŻOWE


    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN  17 września 2017 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE Boże Narodzenie, Wielkanoc, Karnawał, Tłusty Czwartek, jak i wiele innych świąt w roku to doskonała okazja do kosztowania słodkich pyszności bez najmniejszych wyrzutów sumienia. To głównie wtedy na naszych stołach pojawiają się baby, makowce, strudle i ciasteczka, często te ze sklepowej półki. Nie od dziś wiadomo, że jednak nic nie dorówna słodkościom przygotowanym w domowym zaciszu. A jeśli myślicie, że pieczenie baby czy smażenie pączków to specjalność zarezerwowana dla babci, przekonamy Was, że się mylicie! Podczas naszych warsztatów z Kingą poznacie podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, chleb, makowiec oraz pączki.

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Makowiec
    • Pączki
    • Wypiek chleba drożdżowego z suszonymi pomidorami
    SZKOLENIE VII

    SŁODKIE ŚNIADANIA


    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 23 września 2017 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE VII część naszego szkolenia to swoista odpowiedź na pytanie: „A co na śniadanie?”. Tym razem pokażemy Wam, że nie tylko ser i bułka mogą wejść w skład śniadaniowego menu. Zapoznamy Was z pełnymi witamin mieszankami zbóż, czyli musli, granolą i płatkami śniadaniowymi oraz podpowiemy jak je wykorzystać. Nauczymy Was własnoręcznie przyrządzać musy owocowe oraz budynie. Przekonamy, że gofry, naleśniki czy domowe bułeczki to także proste i smaczne alternatywy dla kanapek. Niech pora śniadania stanie się dla Was polem do kulinarnych eksperymentów!

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • drożdżówki, scones – tradycyjne bułeczki angielskie
    • naleśniki i gofry
    • śniadaniowe ciasteczka biscotti
    • suflet wytrawny
    • zdrowe koktajle owocowe i warzywne
    • placuszki w odsłonie słodkiej i wytrawnej 
    SZKOLENIE VIII

    CUPCAKE – MUFFINY – BABECZKI – PIERNIKI


    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 24 września 2017 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-14 osób
    W PROGRAMIE

    Podczas ostatniej części warsztatów cukierniczych zaprezentujemy Wam różne typy babeczek, zaczynając oczywiście od muffinów, tych słodkich jak i tych wytrawnych. Wytłumaczymy czym różnią się od cupcakes i co to takiego cakepopsy. Powiemy kilka słów na temat pierników dużych i małych oraz kolorowych keksach pełnych karmelizowanych owoców. Nauczymy Was jak dekorować swoje wypieki przy pomocy ozdób cukierniczych oraz kilku rodzajów lukru. Wszystko to oczywiście w teorii oraz praktyce, po której znajdzie się także czas na wspólne smakowanie wszystkich tych uroczych słodkości.

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Waniliowe cupcake z kremem na bezie szwajcarskiej
    • Pierniczki zdobione lukrem królewskim – praca indywidualna
    • Babeczki wegańskie z jabłkami lub babeczki wytrawne
    • Cena:
      • 2000,00 PLN