2017-07-02 Kurs sushi: II stopień - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS SUSHI: II STOPIEŃ

    Lekcje gotowania - sushi

    Robienie sushi nie jest ‚Do’, czyli drogą. Nie jest tak sformalizowane i poddane takiemu rygorowi jak KenDo, ChaDo czy JuDo. Można je zmieniać, ulepszać, modyfikować, bawić się nim i cieszyć. Nie można jednak zapomnieć, że sushi jest sztuką. Wymaga namysłu, szacunku, zrozumienia estetycznej konieczności, którą ze sobą niesie, poznania jego istoty i poznania siebie. Tnąc ogórka, który będzie składnikiem sushi, trzeba wiedzieć w jakim kontekście go pokażemy. Musimy myśleć nad powodem, dla którego chcemy go użyć w takiej, a nie innej formie. Celowość i estetyka to dwa filary doskonałego sushi. Dlatego każdy nasz ruch musi mieć sens, a składniki użyte do stworzenia sushi powinny być piękne i idealnie skomponowane.
    Zdecydowanie sushi nie jest ‚Do’, może być jednak obiektem nieustającej i zachwycającej kontemplacji.
    Nasze konserwatorium jest spotkaniem o wysokim poziomie zaawansowania, przeznaczonym dla osób, które o sushi wiedzą już dość dużo, a podstawowe formy są w stanie wykonać bardzo dobrze. Dlatego do uczestnictwa w pierwszej kolejności zapraszamy osoby, które wcześniej uczestniczyły w kursie ‚Czas Sushi’ lub posiadają spore doświadczenie w tworzeniu sushi.
    Serdecznie zapraszamy do lektury recenzji naszego szkolenia na blogu chillibite.pl oraz krótkiej relacji z odwiedzin Macieja Nowaka oraz Dzień Dobry TVN.
    UWAGA! Szkolenie odbędzie się w nowej siedzibie przy ul. Postępu 5!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 2 lipca 2017 r., niedziela, godz. 12:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Część teoretyczna
    • Część praktyczna:Formy Sushi:o Tempura sake yaki – Futo maki z pieczonym łososiem panierowany w panko
      o Ura Maki ebi tempura – krewetka ebi w tempurze
      o fukusa sushi – sakiewki sushi z naleśnika
      o gunkan sushi
      o Temaki
      o InariKuchnia Gorąca:o Tempura
      o Technika ajtsuke
      o Technika Fry
    • Cena:
      • 220,00 PLN