2019-02-10 KURS CUKIERNICZY: DEKOROWANIE KREMAMI - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY – DEKOROWANIE KREMAMI

    Komu dedykowane jest szkolenie?
    Zapraszamy absolwentów Kompleksowego Kursu Cukierniczego Dla Amatorów oraz osoby, które w celach zawodowych lub z pasji pragną poszerzyć swój warsztat cukierniczy. Na kursie pominięte zostaną podstawy cukiernictwa, w związku z czym od uczestników wymagamy podstawowej wiedzy oraz bazowych umiejętności w tym zakresie.
    Jak wygląda część praktyczna szkolenia?
    Uczestnicy pracują najczęściej indywidualnie i realizują wszystkie elementy programu kursu. Może zdarzyć się tak, że niektóre jego elementy powstają w grupach. Jednak każdy uczestnik wychodzi na koniec ze spotkania ze swoim dziełem.
    Jeśli przed rozpoczęciem kursu macie Państwo prośby / oczekiwania w stosunku do programu, bardzo prosimy o kontakt na: info@masala.com.pl
    Gdzie i kiedy odbywa się szkolenie?
    Wszystkie spotkania odbywają się w Składzie Bananów przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
    Grupa liczy minimum 6, a maksimum 12 osób.

    Kurs może być zrealizowany w ramach zestawu Sugar Freak.

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdzowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.
    • Cena:
      • 255,00 PLN

    SZKOLENIE 

    DEKOROWANIE KREMAMI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 10 lutego 2019, niedziela, 10:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE

    Zdobienie kremami to jedno z najtrudniejszych zadań cukiernika. Precyzja, spokój, ale również znajomość technik i odpowiednich przyrządów, to droga do sukcesu. Podczas naszego szkolenia przygotujecie klasyczne babeczki cupcake, aby na ich bazie doskonalić sztukę dekoracji. Zapoznacie się z różnymi rodzajami kremów maślanych, ich zastosowaniem oraz sposobami barwienia. Nauczycie się technik zdobienia przy użyciu zróżnicowanych tylek. Tak, aby Wasze desery prezentowały się perfekcyjnie.

     

    Zajęcia teoretyczne:

    • Omówienie kremów maślanych: na bezie szwajcarskiej, Russel, maślany – jak wybrać właściwy krem do ozdabiania, zalety i wady, barwienie
    • Omówienie receptur
    • Omówienie rodzajów końcówek dekoratorskich i ich zastosowanie

    Zajęcia praktyczne:

    • Przygotowanie cupcake do zdobienia
    • Wykonanie kremów wraz z ich barwieniem
    • Opanowanie wzorów i doskonalenie umiejętności pracy z końcówkami dekoratorskimi (techniki nakładania kremów), zdobienie cupcake’ów, przygotowanie kwiatów maślanych