Tomasz Królikowski - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • TOMASZ KRÓLIKOWSKI

    z kulinariami związany jest nieprzerwanie od ponad 20 lat.
    Swoją przygodę z gotowaniem zaczął od pracy w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce
    – Villa Toscania w Wielkopolsce, szkoląc się wcześniej pod czujnym okiem włoskich kucharzy w Mediolanie. Po pięciu latach wyjechał na wyspy brytyjskie, gdzie pracował m.in. w Londyńskim City oraz w West End – Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz dla British Library – pełniąc funkcję szefa kuchni. Jest niezwykle ambitny i – jak sam mówi – jest kucharzem, który zawsze szuka czegoś wyjątkowego. Po powrocie do Polski w 2013 objął stanowisko Chefa w Bistro Słony serwując kuchnię tradycyjną w nowoczesnym, europej- skim wydaniu. Na początku 2016 koordynował pracę przy otwarciu nowej rodzinnej restauracji Kuchnia Otwarta w Royal Wilanów.

    Pisze dla magazynu Kukbuk i współpracuje z 2 Programem TVP. Owocną okazała się współpraca z Fundacją Jolanty Kwaśniewskiej – Porozumienie bez barier, czego efektem była wydana w listopadzie 2015 roku książka pt. „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”, na temat żywienia seniorów, ale dedykowana wszystkim, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo.