Instytut Sztuki Kulinarnej zaprasza na najbardziej wyjątkowe warsztaty kuchni włoskiej pod okiem Alfredo Boscolo i Gianfranco Corrado prowadzone w samym sercu południowych Włoch!
W trakcie siedmiodniowego pobytu poznacie tajniki kuchni włoskiej i kulinarne tajemnice regionu Kampania.
W programie poza codziennyxmi kursami gotowania (w tym kurs robienia pizzy przez prawdziwego pizzaiolo (!) oraz ręcznie robione makarony), odwiedzicie lokalnych dostawców, najsłynniejszego we Włoszech producenta Mozarelli di Buffala (zamówienia składają tam nawet sam Silvio Belrusconi i Barack Obama ;)), degustacja win w lokalnej winnicy i zapierająca dech w piersiach mistyczna podróż wgłąb świata najwyższej jakości fig i produktów na jej bazie. Ponadto wspólnie odwiedzimy Paestum – starożytną Posejdonię założoną w VI w p.n.e. przez Greków, gdzie do dziś ostały się trzy świątynie (w tym Hery i Posejdona) oraz ogrom rzymskich i greckich znalezisk, dostępnych w sąsiadującym muzeum.
|
MIEJSCE |
Hotel Antonietta, do którego mamy zaszczyt Was zaprosić jest pierwszym hotelem w Cilento. Założony był przez Antoniettę Raso i prowadzony przez tę samą rodzinę od kilku pokoleń. Obecnie jest zarządzany przez Gianfranco Corrado – pasjonata kuchni, zwłaszcza regionalnej, który stworzył restaurację SU, znajdującą się na dachu hotelu, gdzie proponuje proste sezonowe dania kładąc nacisk na jakość produktów, gotując w duchu Slow Food.
Jego dywiza „poco ma buono” – mało a dobrze, oddaje w pełni charakter jego kuchni.
|
TERMIN |
|
GRUPA |
|
W PROGRAMIE |
DZIEŃ 1
- – Przyjazd na miejsce szkolenia – powitalny obiad / kolacja z winem
DZIEŃ 2
- – 7:00 Śniadanie
- – 8:00 Wizyta na lokalnym targu
- – 10:00 – 14:00 Kurs gotowania / obiad
- – 16:00 – 19:00 Wizyta w lokalnej winnicy + degustacja win + kolacja
DZIEŃ 3
- – 8:00 Śniadanie
- – 10:00-14:00 Santomiele – Wizyta u producenta słodyczy i innych delikatesów na bazie białej figi
- – 15:00 Lunch
- – 17:00 – 20:00 Kurs robienia pizzy (w ogrodzie) / kolacja z winem
DZIEŃ 4
- – 8:00 Śniadanie
- – 10:00 – 13:00 Wizyta u producenta Mozarelli Di Buffala (obiad)
- – 14:00 – 15:00 Paestum
- – 18:00 – 22:00 kurs gotowania / kolacja z winem
DZIEŃ 5
- – 8:00 Śniadanie
- – 10:00 – 14:00 Kurs gotowania (lokalne makarony) / obiad
- – 16:00 – 18:00 Rejs łódką
- – 21:00 Kolacja
DZIEŃ 6
- – 8:00 Śniadanie
- – 10:00-14:00 Kurs gotowania / obiad
- – Czas wolny: plaża
- – Zwiedzanie Castellabate (dla chętnych)
- – 20:00 Kolacja z winem
|
DODATKOWE INFORMACJE |
- Cena zawiera:
- – Zakwaterowanie w pokojach 1,2,3 osobowych
- – Wyżywienie:
- 6 śniadań
- 7 posiłków obiad / kolacja
- 4 posiłki obiad / kolacja samodzielnie przygotowanych
- 16h kursu gotowania pod okiem włoskich szefów kuchni
- – Kulinarne atrakcje wraz z degustacjami:
- Wizytę u producenta słodyczy na bazie białej figi (degustacja)
- Wizytę u producenta Mozarelli Di Buffala (obiad)
- Wizyta w lokalnej winnicy (degustacja + kolacja)
- – Rejs łódką
- – Transport wewnątrz Włoch (lotnisko – San Marco – lotnisko, SM – Santomiele – SM, SM – Tenuta Vanullo – Paestum – SM, SM – winiarnia Marino – SM)
- – Zwiedzanie starożytnych ruin w Paestum
- – Opiekę trenerów kulinarnych, rezydenta, asystenta szkoleń i opiekuna grupy
- – Wino do 5 kolacji (5but/os)
- – Zakupy na targu potrzebne do przeprowadzenia warsztatów
-
- – biletu lotniczego (1200pln na dzień 2016-03-01)
- – obowiązkowego ubezpieczenia (ok.60pln/os)
- – wydatków osobistych (w tym dodatkowych alkoholi)
- – ewentualnych biletów, kosztów dodatkowych atrakcji, których nie ma w programie
|
CENA |
550€ + 3 500 PLN + bilet lotniczy
|
|