Podróże kulinarne: kierunek słoneczna Italia - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • Podróże kulinarne: kierunek słoneczna Italia!

    Instytut Sztuki Kulinarnej zaprasza na najbardziej wyjątkowe warsztaty kuchni włoskiej pod okiem Alfredo Boscolo i Gianfranco Corrado organizowane w samym sercu południowych Włoch!

    San Marco di Castellabate

    San Marco leżące na terenie Parku Narodowego Cilento, to bajeczne miasteczko z kilkutysięczną historią - powstałe na terenie niegdyśnej Erculii z antycznym portem, który łączył dwa greckie miasta Velię i Paestum /Posejdonię. Dziś jest tętniącym życiem przystankiem dla tych którzy lubią wypoczynek nad wodą, oraz ustronnym i cichym zakątkiem poza sezonem dla lubiących wodę oraz piesze wycieczki wzdłuż skalistych wybrzeży morza lub brzegiem piaszczystych plaż. San Marco leży u podnóża Castellabate (280 m.n.p.m.), którego historia sięga 1123 roku, kiedy Opat Costabile Gentilcose zbudował zamek, aby chronić ludność przed ciągłymi atakami Saracenów. Stąd nazwa "Castello dell'Abate" - Zamek Opata. Centrum historyczne charakteryzuje się wąskimi i stromymi uliczkami, nieskończoną ilością schodków oraz tarasami skąd rozciągają sie przepiękne widoki na Morze Tyrreńskie i wyspę Capri. Castellabate jest wpisane na listę dziedzictwa światowego UNESCO. Jest jedynym z "Klejnotów Włoch"- Gioiello d'Italia regionu Kampania, od 2007 jest na liście najpiękniejszych miasteczek Włoch "Borghi più belli d'Italia". Czyste i krystaliczne plaże od 1999 odznaczone tytułem "Bandiera Blu"

    Hotel Antonietta

    Hotel Antonietta, do którego mamy zaszczyt Was zaprosić jest pierwszym hotelem w Cilento. Założony był przez Antoniettę Raso i prowadzony przez tę samą rodzinę od kilku pokoleń. Obecnie jest zarządzany przez Gianfranco Corrado - pasjonata kuchni, zwłaszcza regionalnej, który stworzył restaurację SU, znajdującą się na dachu hotelu, gdzie proponuje proste sezonowe dania kładąc nacisk na jakość produktów Slow Food. Jego dywiza "poco ma buono" - mało a dobrze, oddaje w pełni charakter jego kuchni.

    winiarnia Marino

    To urokliwe miejsce gdzie poznacie tajniki uprawy winorośli, produkcji wina i przejdziecie przez niesamowitą smakową podróż jaką jest degustacja lokalnych win sparowanych z potrawami.

    Tenuta Vanullo

    Wizyta u prawdopodobnie najlepszego we Włoszech producenta Mozarella di Buffala z niewątpliwie na pewno najszczęśliwszych bawołów 🙂 To tu zakupimy mozarellę z której caprese zapamiętacie do końca życia!

    Santomiele

    To nieopisane mistyczne spotkanie z producentem słodyczy i przetworów z białej figi. Historia, degustacja, zapierające dech w piersiach miejsce i niezapomniane smaki!

    kursy gotowania

    I w końcu pod okiem rodowitych Włochów dzień po dniu będziecie poznawać tajniki tej najbardziej znanej i lubianej kuchni na świecie! Dowiecie się jakie produkty wybierać, jakie są różnice w kuchniach regionalnych, owoce morza nabędziecie wprost od rybaków, a sery i wędliny wprost od producentów. Nauczycie się między innymi jak przyrządzić ręcznie robiony makaron i jak oryginalną pizzę pod okiem prawdziwego pizzaiolo!

    Paestum

    Starożytna Posejdonia założona w VI w p.n.e. przez Greków, gdzie do dziś ostały się trzy świątynie (w tym Hery i Posejdona) ze złocistego kamienia oraz ogrom rzymskich i greckich znalezisk, dostępnych w sąsiadującym muzeum.

    lokalny targ

    Lokalne delikatesy w jednym miejscu. Tam zakupimy produkty do gotowania, pokażemy jak wybierać te najlepsze, degustować i znaleźć te wciąż niedostępne do kupienia w Polsce.

    rejs jachtem i czas wolny

    Między gotowaniem i innymi kulinarnymi aktywnościami przyjdzie czas na odpoczynek. Zaplanowaliśmy dla Was rejs jachtem, plażę i kąpiele w morzu, odwiedzenie sąsiedniego Castellabate czy po prostu skorzystanie z uroków cudownego San Marco.

    Arrivederci in Italia!

    Instytut Sztuki Kulinarnej zaprasza na najbardziej wyjątkowe warsztaty kuchni włoskiej pod okiem Alfredo Boscolo i Gianfranco Corrado prowadzone w samym sercu południowych Włoch!
    W trakcie siedmiodniowego pobytu poznacie tajniki kuchni włoskiej i kulinarne tajemnice regionu Kampania.
    W programie poza codziennyxmi kursami gotowania (w tym kurs robienia pizzy przez prawdziwego pizzaiolo (!) oraz ręcznie robione makarony), odwiedzicie lokalnych dostawców, najsłynniejszego we Włoszech producenta Mozarelli di Buffala (zamówienia składają tam nawet sam Silvio Belrusconi i Barack Obama ;)), degustacja win w lokalnej winnicy i zapierająca dech w piersiach mistyczna podróż wgłąb świata najwyższej jakości fig i produktów na jej bazie. Ponadto wspólnie odwiedzimy Paestum – starożytną Posejdonię założoną w VI w p.n.e. przez Greków, gdzie do dziś ostały się trzy świątynie (w tym Hery i Posejdona)  oraz ogrom rzymskich i greckich znalezisk, dostępnych w sąsiadującym muzeum.

    MIEJSCE

    Hotel Antonietta, do którego mamy zaszczyt Was zaprosić jest pierwszym hotelem w Cilento. Założony był przez Antoniettę Raso i prowadzony przez tę samą rodzinę od kilku pokoleń. Obecnie jest zarządzany przez Gianfranco Corrado – pasjonata kuchni, zwłaszcza regionalnej, który stworzył restaurację SU, znajdującą się na dachu hotelu, gdzie proponuje proste sezonowe dania kładąc nacisk na jakość produktów, gotując w duchu Slow Food.

    Jego dywiza „poco ma buono” – mało a dobrze, oddaje w pełni charakter jego kuchni.

    TERMIN

    2-8 maja 2016r.

    GRUPA

    6-12 osób

    W PROGRAMIE

    DZIEŃ 1

    • – Przyjazd na miejsce szkolenia – powitalny obiad / kolacja z winem

    DZIEŃ 2

    • – 7:00 Śniadanie
    • – 8:00 Wizyta na lokalnym targu
    • – 10:00 – 14:00 Kurs gotowania / obiad
    • – 16:00 – 19:00 Wizyta w lokalnej winnicy + degustacja win + kolacja

    DZIEŃ 3

    • – 8:00 Śniadanie
    • – 10:00-14:00 Santomiele – Wizyta u producenta słodyczy i innych delikatesów na bazie białej figi
    • – 15:00 Lunch
    • – 17:00 – 20:00 Kurs robienia pizzy (w ogrodzie) / kolacja z winem

    DZIEŃ 4

    • – 8:00 Śniadanie
    • – 10:00 – 13:00 Wizyta u producenta Mozarelli Di Buffala (obiad)
    • – 14:00 – 15:00 Paestum
    • – 18:00 – 22:00 kurs gotowania / kolacja z winem

    DZIEŃ 5

    • – 8:00 Śniadanie
    • – 10:00 – 14:00 Kurs gotowania (lokalne makarony) / obiad
    • – 16:00 – 18:00 Rejs łódką
    • – 21:00 Kolacja

    DZIEŃ 6

    • – 8:00 Śniadanie
    • – 10:00-14:00 Kurs gotowania / obiad
    • – Czas wolny: plaża
    • – Zwiedzanie Castellabate (dla chętnych)
    • – 20:00 Kolacja z winem

    DZIEŃ 7

    • – Śniadanie
    • – Wyjazd
    DODATKOWE INFORMACJE
    • Cena zawiera:
    • – Zakwaterowanie w pokojach 1,2,3 osobowych
    • – Wyżywienie:
      • 6 śniadań
      • 7 posiłków obiad / kolacja
      • 4 posiłki obiad / kolacja samodzielnie przygotowanych
      • 16h kursu gotowania pod okiem włoskich szefów kuchni
    • – Kulinarne atrakcje wraz z degustacjami:
      • Wizytę u producenta słodyczy na bazie białej figi (degustacja)
      • Wizytę u producenta Mozarelli Di Buffala (obiad)
      • Wizyta w lokalnej winnicy (degustacja + kolacja)
    • – Rejs łódką
    • – Transport wewnątrz Włoch (lotnisko – San Marco – lotnisko, SM – Santomiele – SM, SM – Tenuta Vanullo – Paestum – SM, SM – winiarnia Marino – SM)
    • – Zwiedzanie starożytnych ruin w Paestum
    • – Opiekę trenerów kulinarnych, rezydenta, asystenta szkoleń i opiekuna grupy
    • – Wino do 5 kolacji (5but/os)
    • – Zakupy na targu potrzebne do przeprowadzenia warsztatów
    • Cena nie zawiera:

    • – biletu lotniczego (1200pln na dzień 2016-03-01)
    • – obowiązkowego ubezpieczenia (ok.60pln/os)
    • – wydatków osobistych (w tym dodatkowych alkoholi)
    • – ewentualnych biletów, kosztów dodatkowych atrakcji, których nie ma w programie

     

    CENA

    550€ + 3 500 PLN + bilet lotniczy ( (993,72pln na dzień 11 marca)